статии

Как да се предпазим от вредители?

1. Ограничете възможните за хлебарките входове към дома ви. Запечатайте всички  пукнатини, през които могат да влязат! Уплътнете местата около водопроводните тръби, както вътре, така и извън сградата! Чрез ограничаване на лесния достъп до дома, ефективният контрол върху вредителите става много по-лесен.

2. Съхранявайте хранителните продукти в  затворени контейнери преди да ги поставите в шкафа! Никога не оставяйте открита храна през нощта !

3. Поддържайте висока хигиена в дома си!

4. Хлебарките могат да попаднат в дома ви чрез кашони, касетки, хартиени пликове, багаж. Могат да дойдат и от съседите.

Как да се отървете от дървеници?

Дървеници могат да живеят на най-различни места- матраци, дюшеци,  дивани, столове .

Борбата срещу дървениците трябва да се води непрекъснато. Те лесно понасят  ниските температури и глада, а на топло бързо се размножават. Характерно за тях е, че могат да станат нечувствителни към действието на препаратите и с течение на времето употребата му се оказва неефикасна.

Обработката на жилищата с препарати е най-добре да става сутрин. От  помещенията, които ще се обработват, трябва да се изнесат всички хранителни продукти и домашни животни, а прозорците трябва да са отворени.

След като се напръскат възможните места, където се намират дървениците, прозорците се затварят плътно и помещенията се държат затворени в продължение на 2 часа. След това те се проветрява много добре.

Ефикасно и лесно достъпно средство за борба срещу дървениците е денатурираният спирт (спирт за горене).
Той е особено подходящ, ако дървениците са загнездени в стари тапицирани мебели и  гардероби , защото  не остават петна по тях. Гнездата се обливат със спирт, който ги унищожава. След дезинсекцията помещенията трябва да се проветряват в продължение на няколко часа, докато изчезне миризмата на спирта.

Премахване на бълхи:

Борбата с бълхите е доста трудна . Те са малки и бързо подвижни, не се виждат лесно, което допълнително затруднява премахването им. Присъствието им се усеща по червените точки, които те оставят по кожата. Ако имате домашен любимец ще ги разпознаете по неговото упорито и енергично чесане.

Изтребването на бълхите е задължително, защото те предават различни болести.

Домашните любимци са преносители на бълхи.

 Изчистване на къщата от бълхи :

Изперете всички килими и пътеки в дома си на възможно най-високата температура. След като изсъхнат ги върнете на местата им и ги поръсете обилно с готварска сол. Оставете настилките да престоят така поне една нощ. Бълхите изяждат солта, дехидратират се и умират. Проблемът на методът с готварската сол е, че той убива възрастните бълхи, но не и ларвите. Затова тази процедура трябва да се повтаря на три дни.

Друго, което можете да направите е да измивате пода и мястото, където пребивава домашното животно със солена вода.

 Тези методи могат да помогнат при ниска популация на бълхи.

Обадете ни се, ако вредителите са вече в дома ви!