Унищожаване на хлебарки

Хлебарките са насекоми от разред Blattodea. Днес са описани около 4600 вида

Те са сред най-разпространените вредители в градовете. До сега са описани около 4600 различни вида. В градовете сред хората  живеят едва 4 вида. Това са Германската хлебарка, Ориенталската хлебарка, Американската хлебарка и Азиатската хлебарка.

За да се размножават те се нуждаят най-много от топлина и влага. Живеят при температури между 20-35 градуса целзий и са в групи. Всички хлебарки избягват дневна светлина. Обитават най-често: бани,кухни, килери. Можете да ги намерите зад готварски печки и хладилници, под кофите за боклук, зад шкафове, в пукнатини и шахти, покрай тръбите. Хлебарките са механични преносители на над 40 вида опасни заболявания като дизентерия, салмонела, гастроентириткоремен тиф, хепатит и полиомиелит

Хлебарките ядат почти всичко: картон, месо, сапун дори и лепило, а при липса на храна стават канибали, тоест по-големите изяждат малките и умрелите.

Могат да издържат без храна повече от месец.

Хлебарките са нощни животни, появяват се след изгасяне на осветлението. Но ако леговището им е пренаселено и не им достига храна, те започват да излизат и през деня. Ако ги видите на светло, значи те вече са толкова много, че им е станало тясно.

Професионална обработка срещу хлебарки е единственият сигурен начин да се отървете от тях

Ефективната борба с хлебарките трябва да се извършва от квалифицирани специалисти със сертифицирани препарати. За да се определят подходящите препарати трябва да се прецени стадия на развитие на популацията, развъдните им райони, както и основните източници на храна. Професионалните препарати имат дълго остатъчно действие и ако не се отмият те унищожават хлебарките в продължение на няколко месеца. След като влезе в контакт с препарата хлебарката го отнася в гнездото, заразява останалите и така една от тях би могла да се унищожи цялата популация. За съжаление няма препарат, който да убива яйцата на хлебарките. Капсулата, в която са яйцата има много дебела хитинова обвивка, защитаваща яйцата.

Затова се налага между 24 и 26 дни след първата обработка да се проведе втора. Така се унищожават новородените още преди да са достигнали полова зрялост и да са снесли яйца.

Помещението, което е третирано с препарат за унищожаване на хлебарки, трябва да остане затворено за няколко часа. След което да се проветри добре. Препарата не се мие или забърсва.

Ако вредителите са вече в дома ви,

обадете ни се: 0888 435 888